Health hysteric media…

Vem har inte undkommit att se alla hysteriska inlägg i media under den senaste veckan om LCHF och hur farligt det är? Såg nyss att My som skriver LCHFingengören hade kommenterat nyhetsmorgon där de hade bjudit in dietisten Lisa Söderström som nyligen hade presenterat en avhandling där hon forskat om undernäring hos äldre. Hon tillsammans med Mai-Lis som är professor vid Karolinska gjorde enorma påhopp på LCHF. Första frågan jag tillsammans med My ställer oss, om media skall vara opartiska, varför i helvete (ursäkta svordomen) men varför finns inte en röst av motsatt åsikt med? Lisa påstår även att LCHF bara finns på nätet och i bloggar och har ingen vetenskap bakom sig. Snälla lilla flicka, det finns många men de har tystats ner pga. en sponsrad vetenskap som bara har ekonomisk vinning i sin grund, inte som mål att sprida sanningen. Bara för att nämna någon studie har vi Villhjamur Stefansson som 1906 gjorde en bra studie på inuiter och som visade på deras goda hälsa. Ett tag senare 1960 åkte George V. Mann som var doktor och professor i biokemi en resa till afrika med sitt team och studerade Masai människorna (Teicholz, N, 2014). Gemensamt för de båda grupperna var att de hade en hög andel fett i kosten då de åt alla feta delar på djuren = Animaliskt fett var deras energi och byggstens källa.
De båda grupperna hade extremt bra värden och hade inga moderna sjuksommar som vi i väst har idag pga. vår fina ”low fat” ala livsmedelsverket kost.

Se intervjun från: Nyhetsmorgon

Jag kan säga som så, för ca 2-3 år sedan gick jag efter livsmedelsverkets jäkla rekommendationer. Jag räknade kalorier i Lifesum, vägde vartenda gram jag stoppade i mig. Höll mig på 1450 kalorier om dagen, tränade 6ggr i veckan (då hårda fyspass på Västerås Kampssportscenter och HIT pass på friskis). Jag mådde dåligt samvetsmessigt om jag åt en ballerina kaka och då var jag tvungen att springa MINST 30 min efteråt. Om jag är noga nu så är det inget vad jag var då, det blev en besatt het att om jag åt något var jag tvungen att springa bort det så att Lifesum kunde regga detta och ”dra bort” kalorier.
Jag var jämt hungrig, hade ingen energi, visst jag gick ner i vikt men till vilket pris? Allt jag tänkte på var mat och när jag skulle få äta min äckliga keso med skinka/ lr tonfisk. I was a total mess, that for sure.
Jag blir besviken på media när de ”stämplar” och smutskastar en åsikt och ett leverne som många har fått fantastiska resultat av. Inklusive jag. Jag har ”friskförklarat” mig själv från IBS, har energi, har MENS varje månad och inte varannan lite då och då, jag sover och drömmer på nätterna (jag har aldrig drömt såhär mycket förut) m.m. Klart folk blir förbannade när man läser och ser hur kopiöst grundlurade folk blir i kostvärlden, och sen har vi prestigen att som forskare kan man ju inte ha fel. Därav dessa aggressiva kommentarer och påhopp, när folk kommer med ifrågasättande.

Läs och skapa dig en egen uppfattning, tro för allt i världen inte på allt som dom här jäkla medierna skriver. Det gäller ALLA frågor, fråga dig själv vem vinner på det här? Är det överdrivet för att sälja lösnummer? Vad säger den riktiga forskningen? Är det LOGISKT?!

// Therese

Källa: Teicholl, N. (2014). The big fat FAT surprise. Simon & schuster paperbacks. New York ss.9-11

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: