Blueblockers

Idag tog jag mig äntligen till affären och köpte mig ett par glasögon som jag kan ha på mig på kvällarna som blockerar det blå ljuset! Jag har läst många artiklar om att det gör extremt mycket för melatonin nivåerna i kroppen, så om jag tänker logiskt så kan det absolut vara värt en testning.

2016-02-12 19.10.07-1

Varför detta knas kan man tänka sig? Jo, Melatonin är vårt sömnhormon som skall öka successivt på kvällen så vi blir trötta, problemet är när vi utsätter oss för belysning och våra tekniska apparater på kvällarna som sänder ut ett blått sken som liknar solen. Våra kroppar och receptorer i ögonen vet inte att ljuset kommer från dessa apparater, utan tror att det är dagtid och solen som skiner och vi får då fel i vår frisättning av melatonin. Summan av kardemumman blir då att balansen mellan kortisol (vårt stresshormon) och melatonin blir rubbade och vi får svårt att sova. Ny forskning visar också att temperaturen i våra sovrum också är viktigt för att frisätta melatonin, så rekommenderad temperatur är ca 18 grader. Det stimulerar och signalerar till kroppen att det är natt, då ute i naturen sjunker temperaturen på natten.

Viktiga saker jag därför tänker på för att kunna sova bättre på nätterna:
1. Stänga av elektronik absolut senast kl 21! Helst mycket tidigare. Inga sociala medier efter kl 20!
2. Inte äta efter kl 18, optimalast är att äta innan 17.00 -Blodsockret skall gå ner på kvällen
3. Inte träna efter kl 15.00 – Frisätter kortisol
4. Ligga i sängen innan kl 22! Det är mellan 22 och 03 som vi reparerar våra kroppar och vi har den bästa återhämtnings tiden. Efter 03 börjar kortisol utsöndras för att vi skall senare vakna.
5. Nu skall jag testa dessa brillor ett tag och se hur det kan boosta min sömn lite!
6. (Nu dricker ju inte jag kaffe men om man gör det finns det många olika bud om när man skall sluta dricka det, men kanske 14-15 kan vara en bra tid att ta sin sista kopp för att inte orsaka för mycket adrenalin utsöndring för sent.)

Kost mässigt idag har det vart en okej dag, blev lite för mycket protein idag och det var för att vi grillade till middag och jag kunde ju inte lämna halva entrecoten så då blev det 44g över mitt dagsintag. Vi får se om det syns på blodsockret imorgon och senare ikväll.

160212

Live clean, live fully
// Therese

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: