Vulkanologi, part 1

Jag känner mig som en vip elev som har helt egen kurs som började igår, kursen är utformad endast för mig. Herre skapare vilken lyx! Jag älskar Uppsala Universitet! För den som är intresserad tänkte jag dela med mig av vad jag lär mig under dessa veckor.

Grundläggande geovetenskap berättar om att jordens mantel är homogen och inte flytande som iallafall jag trodde tidigare. Det som gör att manteln blir flytande beror av 3 olika faktorer
1. En tryck förändring sker
2. Tillsättning av fluider (vätska)
3. Förändring i temperatur

Dessa olika förändringar gör att övre manteln blir flytande, hur jordens lager är indelade kan du se i figur 1.
earthcut3

Figur 1
(bild från google)

Dessa förändringar sker vid olika händelser
1. sker vid oceaniska drifter (som mitt i atlanten). När två oceanplattor driver ifrån varandra lättar trycket och manteln blir flytande och kommer skapa vulkaner.
2. Om vi har en subduktionszon där två kontinentalplattor möts kommer den Oceaniska plattan som är tyngre tryckas ner under den kontinentala. Vattnet som pressas ner i under den kontinentala plattan kommer att göra att manteln blir flytande och skapar en vulkan ovanför (se figur 2).

trench (kopia)

Figur 2
(Bild från google)

3. Förändring i temperatur skapas där jordens inre har olika konventions strömmar (tänk dig varm luft stiger och kall luft pressas ner) som ger upphov till att på samma plats under jordens existens, är det en förhöjd temperatur på just den platsen. Detta ger upphov till Hotspots. Hawaii är ett typexempel. Plattorna ovanför rör sig men inte själva hotspots platsen. Vilket genererar en hel rad av öar som vittnar om hur plattan rört sig över tid.

Så enkelt förklarat så föds vulkaner när ytnära magma stiger pga. flytkraft. (Lättare densitet stiger över tyngre densitet) = buoyancy

Gas innehållet i magman är av största betydelse för vilken typ av utbrott det kommer att bli. Innehåller den mycket gas kommer utbrottet bli våldsamt då magman blir mer trögflytande (högre viskositet), men om magman har lägre halt av gas kommer den bli mer lättflytande och få mindre benägenhet att vara våldsam.

Detta var bara lite bakgrunds info, ska försöka hålla mig enkelt i det jag lär mig under kursen. Det är ett bra sätt för mig att lära mig också att få ”lära ut” detta på bloggen. Hoppas någon har intresse av det =)

Live clean, live fully
// Therese

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: