IBS och hälsoresa

Del 1
Idag verkar de allra flesta människor ha någon form av hälsoproblem då många springer hos läkaren stup i kvarten.

För mig har en krånglande mage vart ett enormt problem och en riktig nöt att knäcka. (Inte i efterhand nu när jag ser tillbaka med den kunskapen jag har idag, men då förstod jag ingenting).

Vi börjar från början.
När jag började i år 9 på grundskolan började jag få problem med att magen strulade så fort jag åt något. Jag trodde att jag hade fått magsår för att jag pressat mig själv så mycket under mitt sista år i grundskolan. Jag sökte på sommaren för första gången hjälp hos vårdcentralen för detta. Det dom rekommenderade var ett receptfritt läkemedel mot gaser i magen.
Där efter gick det bara utför, jag frös konstant, hade ingen ork, så fort jag åt något så var jag tvungen att ha en toalett i närheten för att jag visste att jag kommer besöka den MINST 3 gånger efter måltiden.
Det var verkligen jobbigt. Att inte kunna gå normalt på stan utan att alltid ha en känsla av att om jag bara ens smakar på något, tar en kopp te etc. så kommer magen att balla ur. Jag sökte hos min vårdcentral VARJE år utan resultat. De klassificerade mig som ”kärring sjuk, och bara massa gnäll”. Dem testade mig för allt möjligt, laktos, gluten etc. Nej gud jag var så frisk enligt dem. Kunde inte varit bättre.
Hemma testade jag laktos fritt, glutenfritt etc. Inget verkade direkt fungera. Min familj tyckte till en början att jag bara ville ha ”uppmärksamhet” och att jag bara överdrev.
Jag försökte dölja hur jag mådde och bara tutade på och log med. Nu i efterhand vet jag hur dåligt min kropp verkligen egentligen mådde.
Jag tänkte att jag inbillar mig bara, jag har bara fått den där ”gnäll- kärring sjukan”
Jag minns att en ingift släkting tipsade mig i början av gymnasiet om något som kallades för ”hårmineralanalys”, jag arkiverade det i hjärnan, kollade upp det men insåg att detta var super dyrt och det hade jag verkligen inte råd med. Vårdcentralen tänkte jag måste ju ha koll. Jag litar på dem!

Åren gick, jag gick till v.c. varje år och för 3 år sedan bytte jag v.c. Hos min nya läkare fick jag lite mer prover gjorda, och han lyssnade på mina små problem. Jag skämdes verkligen, jag kände liksom att folk har cancer och skapligt mycket värre problem än vad jag har. Vad är det för jäkla gnäll jag håller på med. Men min sambo uppmanade och pushade mig att gå dit.
Väl där med denna nya läkare frågade han mig vad han tycker att han borde säga. Vad skulle få mig att ”nöja mig”. Ja sa jag, om jag vet vad som är problemet så kan jag ju agera utifrån detta och leva mitt liv utifrån det. Jag VET att något är knas, jag vill inte bli stämplad som gnäll-fia som bara gnäller hela tiden.
Läkaren diagnosticerade mig med IBS och skrev ut ett pulver som jag skulle äta VARJE dag i resten av mitt liv, pulvret/kulorna skulle jag ha i min yoghurt på morgonen för att det skulle suga upp vattnet i tarmen…
Jag levde med detta någon/några månader men sen tänkte jag att nej, det här kan jag ju inte leva på hela livet.

Det gick några månader och jag hade googlat runt på denna tarm ”sjukdom” som INGEN vet något om. Jag hittade en tjej som hade gjort en hårmineralanalys och hon skrev om sina framsteg hon gjort.
Jag drog mig till minnes min släktings ord och tänkte att satan, vad har jag att förlora? Nu tjänar jag pengar, jag får väl testa. Det kan ju inte bli sämre.

4 veckor senare fick jag mitt provresultat och det var KATASTROF. Min kropp var i total misär. Kvinnan som guidade mig genom mitt provsvar frågade mig om jag hade problem med magen. -Ja det kan man väl säga svarade jag. -Jag förstår det, sa hon och påpekade att mina värden vittnade om att jag troligen har en kraftig överväxt av svampen Candida.
Efter detta samtal väntade flera månader med tillskott och strikt kost för att svälta ut candidan och försöka återfå ballansen i kroppen.

Fortsättning följer!
Live clean, live fully
// Therese

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: